1. PSD2

PSD2

De Europese richtlijn voor betaaldiensten.
europese flag

PSD2 is de afkorting van Payment Services Directive 2. Dit is een Europese Richtlijn die meer concurrentie en innovatie in het betalingsverkeer mogelijk moet maken. PSD2 is voor Nederland op 19 februari 2019 in gegaan. Met de start van PSD2 kunnen ook andere bedrijven dan banken u betaaldiensten aanbieden. Dit betekent dat u meer keuze krijgt in hoe u online of in de winkel betaalt, en of dat via de bank gaat of via een andere partij. Ook kunt u een bedrijf toegang geven tot de informatie op uw betaalrekening om bijvoorbeeld een ‘huishoudboekje’ te maken. 

U bepaalt zelf

U bepaalt zelf welke bedrijven toegang krijgen tot uw financiële informatie. Geeft u geen toegang, dan delen we geen gegevens van u. In dat geval kunt u uw betalingen gewoon blijven uitvoeren zoals u dat gewend bent via iDEAL, internetbankieren of mobielbankieren. Bedrijven mogen maximaal 90 dagen na uw toestemming bij uw rekeninggegevens. Daarna moet u opnieuw toestemming geven. Ook hebben bedrijven bij elke betaling die zij voor u verzorgen opnieuw uw toestemming nodig.

Meer informatie

Strenge eisen voor bedrijven

Er gelden strenge eisen. Niet alle bedrijven mogen zomaar vragen om inzicht in uw saldo- en transactie-informatie of namens u een betaling doen. Na een zorgvuldige screening door lokale toezichthouders (voor Nederland is dat De Nederlandsche BankOpent in een nieuw venster) kunnen bedrijven een vergunning krijgen om deze diensten binnen Europa aan te bieden. Dienstverleners die betaal- en informatiediensten aanbieden staan onder toezicht van de nationale centrale banken.


Digitale diensten

Door nieuwe regelgeving en nieuwe technologie is het mogelijk om nieuwe financiële diensten te ontwikkelen. Dit biedt ons mogelijkheden om samen te werken met bedrijven om onze lokale en digitale aanwezigheid te versterken. Wil uw bedrijf samenwerken met Handelsbanken en digitale diensten in het kader van PSD2 of 'Open Banking' aanbieden? Dan verwijzen we u graag naar handelsbanken.com/openbankingOpent in een nieuw venster.

Meer over PSD2