Vaste of variabele rente Professioneel Vastgoedlening

-

Welke rente past bij u?

Wilt u een lening met een vaste rente of een variabele rente die meebeweegt met de marktrente? Bespreek samen met uw accountmanager van Handelsbanken welk rentetype het beste bij uw situatie en wensen past.

Vaste rente

Wilt u voor een langere tijd zekerheid
Wilt u dat de rente voor uw lening een tijd gelijk blijft (vaste rente)? U heeft dan voor een langere tijd zekerheid over het bedrag dat u iedere maand betaalt. U kunt kiezen voor een rente die één jaar tot maximaal de duur van de lening gelijk blijft. De tijd dat de rente gelijk blijft, wordt rentevastperiode genoemd.

Einde rentevastperiode
Heeft u gekozen voor een vaste rente? Dan krijgt u vier weken voordat de rente weer kan veranderen (einde rentevastperiode) van ons een aanbieding voor een nieuwe rente die weer een tijd gelijk blijft. 

Extra aflossen en de lening volledig terugbetalen
We maken afspraken met elkaar over hoe en wanneer u de lening terugbetaalt. Maar u mag ook eerder of extra terugbetalen. Hiervoor betaalt u ons meestal een vergoeding. Ook betaalt u ons meestal een vergoeding bij de verkoop van het vastgoed. 

Variabele rente 

Wilt u een rente die meebeweegt met de marktrente
Wilt u dat de rente voor uw lening meebeweegt met de marktrente (variabele rente)? Een variabele rente kan dalen, maar ook stijgen. U heeft daarom minder zekerheid over uw maandlasten.

De hoogte van de rente 
Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate. Het is het gemiddelde rentetarief dat banken gebruiken om elkaar kortlopende financieringen in euro’s te verstrekken. In de markt wordt Euribor dagelijks vastgesteld. De variabele rente bestaat uit de driemaandse Euribor-rente plus een opslag. Deze Euribor-rente kan negatief zijn, maar dan rekent Handelsbanken met 0%. Bekijk de actuele Euribor rente tarieven Opent in een nieuw venster

Einde driemaandsperiode 
Zowel de Euribor-component van uw lening als de opslag stellen wij iedere drie maanden opnieuw vast. Dat betekent dat de totale rente meeverandert met de driemaandelijkse ontwikkelingen van Euribor en eventueel de wijziging in de opslag. Bij iedere wijziging krijgt u van ons bericht over de hoogte van de totale rente voor de komende periode van drie maanden. 

Extra aflossen en de lening volledig terugbetalen
We maken afspraken met elkaar over hoe en wanneer u de lening terugbetaalt. Maar u mag ook eerder of extra terugbetalen. Hiervoor betaalt u ons meestal een vergoeding. Ook betaalt u ons meestal een vergoeding bij de verkoop van het vastgoed. 


Hervorming van de referentierentes

informatie icoon
Referentierentes zoals Euribor, Eonia en Libor, worden wereldwijd gebruikt bij financiële overeenkomsten en producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leningen, hypotheken, deposito’s en obligaties.

Europese wetgeving verlangt van de financiële sector en toezichthouders dat zij de referentierentes hervormen. Handelsbanken is goed voorbereid op deze hervormingen.