1. Particulier
  2. /
  3. Hypotheken
  4. /
  5. Vaste of variabele rente

Vaste of variabele rente

-

Welke rente past bij u?

Wilt u een lening met een vaste rente of een variabele rente die meebeweegt met de marktrente? Bespreek samen met uw accountmanager van Handelsbanken welk rentetype het beste bij uw situatie en wensen past.

Vaste rente

Wilt u voor een langere tijd zekerheid
Wilt u dat de rente voor uw lening een tijd gelijk blijft (vaste rente)? U heeft dan voor een langere tijd zekerheid over het bedrag dat u iedere maand betaalt. U kunt kiezen voor een rente die één tot maximaal dertig jaar gelijk blijft. De tijd dat de rente gelijk blijft, wordt rentevastperiode genoemd. 

De hoogte van de rente
De rente die u betaalt, hangt af van de waarde van uw woning, de hoogte van de lening en de rentevastperiode. Kijk hier voor de  actuele hypotheekrentes.   

Einde rentevastperiode
Heeft u gekozen voor een vaste rente? Dan krijgt u drie maanden voordat de rente weer kan veranderen (einde rentevastperiode) van ons een aanbieding voor een nieuwe rente die weer een tijd gelijk blijft. 

Extra aflossen en de lening volledig terugbetalen
We maken afspraken met elkaar over hoe en wanneer u de lening terugbetaalt. Bij verkoop van uw woning en aan het einde van de rentevastperiode kunt u de volledige lening zonder kosten terugbetalen. Maar u mag ook eerder of extra terugbetalen. Per jaar mag u 10% van elk oorspronkelijk leningdeel extra terugbetalen. Wilt u meer dan 10% extra terugbetalen in een jaar? Dan betaalt u ons daarvoor meestal een vergoeding. 

Variabele rente 

Wilt u een rente die meebeweegt met de marktrente
Wilt u dat de rente voor uw lening meebeweegt met de marktrente (variabele rente)? Een variabele rente kan dalen, maar ook stijgen. U heeft daarom minder zekerheid over uw maandlasten.

De hoogte van de rente 
De variabele rente bestaat uit de driemaands Euribor-rente plus een opslag. Deze Euribor-rente kan negatief zijn, maar dan rekent Handelsbanken met 0%. De hoogte van de driemaands Euribor-rente vindt u op www.euribor-ebf.euOpent in een nieuw venster

Einde driemaandsperiode
De variabele rente wordt iedere drie maanden vastgesteld. Twee dagen voordat die drie maanden voorbij zijn, krijgt u van ons bericht. Hierin staat hoe hoog de rente de volgende drie maanden is. Op dat moment kunt u ook beslissen een rente te nemen die een tijd gelijk blijft (vaste rente).

Extra aflossen en de lening volledig terugbetalen 
We maken afspraken met elkaar over hoe en wanneer u de lening terugbetaalt. Bij verkoop van uw woning en aan het einde van de driemaandsperiode kunt u de volledige lening zonder kosten terugbetalen. Maar u mag ook eerder of extra terugbetalen. Per jaar mag u 10% van elk oorspronkelijk leningdeel extra terugbetalen. Wilt u meer dan 10% extra terugbetalen in een jaar? Dan betaalt u ons daarvoor meestal een vergoeding. 


Hervorming van de referentierentes

informatie icoon
Referentierentes zoals Euribor, Eonia en Libor, worden wereldwijd gebruikt bij financiële overeenkomsten en producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leningen, hypotheken, deposito’s en obligaties.

Europese wetgeving verlangt van de financiële sector en toezichthouders dat zij de referentierentes hervormen. Handelsbanken bereidt zich goed voor op deze hervormingen.
Referentierentes