Duurzaamhuis met mos op het dak

Nu ook Duurzaamheidskorting voor zakelijke klanten mogelijk!

Bij Handelsbanken werken we actief aan duurzaamheidsdoelstellingen die hun oorsprong vinden in het Akkoord van Parijs en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Zo streeft de bank ernaar om in 2040 CO2-neutraal te zijn. Ook in het productaanbod zijn belangrijke stappen gezet.

Toen Gadiza Ajiach aan de slag ging bij Handelsbanken als Productmanager Zakelijke Financieringen, kreeg ze direct een helder doel: goed in kaart brengen welke mogelijkheden Handelsbanken heeft om haar zakelijke klanten duurzame producten aan te kunnen bieden. Op 22 april 2024 was het zo ver: de Duurzaamheidskorting ging officieel ‘live’!

Wat is het precies, voor wie is het, en hoe ging het proces in zijn werk?
Gadiza Ajiach
Gadiza Ajiach
Productmanager Corporate Lending
Publicatiedatum 10 juni 2024
Leestijd: 2 minuten
----------------------------------------


Voor wie is de zakelijke Duurzaamheidskorting?

De Duurzaamheidskorting is voor klanten van Handelsbanken die willen investeren in de aankoop van energiezuinig vastgoed of de bestaande vastgoedportefeuille willen verduurzamen. Het is een korting op het rentetarief voor de Zakelijke Vastgoedlening en Professioneel Vastgoedlening.

Wel moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan, en deze zijn afhankelijk van diverse variabelen. Zo is onder andere het energieprestatiecertificaat (EPC) van belang. Deze loopt van A++++ (zeer zuinig) tot en met G (minst zuinig). Daarnaast is de certificeringsmethode BREAAM-NL belangrijk. Deze methode maakt de duurzaamheidsprestatie van vastgoed meetbaar en inzichtelijk door het toekennen van classificaties. Kijk voor een volledig overzicht van de op onze website.

De aanloop

Gadiza Ajiach, Productmanager Zakelijke Financieringen, legt uit hoe de Duurzaamheidskorting tot stand is gekomen. “Handelsbanken had al een Duurzaamheidskorting voor onze particuliere klanten, maar nog niet voor onze zakelijke klanten. Zo was snel de koppeling gemaakt naar het idee om deze korting ook voor onze zakelijke klanten te regelen. Dit was de start van een heel proces. Ook moest er eerst gedegen onderzoek uitgevoerd worden om te kijken of, en hoe, dat een haalbare kaart was. Voor mij was vanaf het begin cruciaal dat 1) de voorwaarden helder waren, 2) onze systemen snel een offerte konden aanmaken, en 3) we onze klanten duidelijke voorwaarden met een helder verhaal konden bieden.”

De Handelsbanken Groep heeft beleidslijnen opgesteld waarin wordt beschreven wanneer en onder welke voorwaarden een Duurzaamheidskorting toegekend mag worden. Dat betekende dat het beleid in Nederland ook aangevuld moest worden. Op de juridische afdeling werden de puntjes op de ‘i’ gezet, waarna de laatste tests voor het gehele duurzaamheidskortingsproces succesvol werden afgerond. 

Yvonne van den Berg, plaatsvervangend Kantoordirecteur van kantoor Amersfoort, vertelt: ”Op 22 april hebben wij gelijk een offerte uitgebracht met de korting. De klant waardeerde het enorm en is enthousiast over het feit dat hij één van de eerste klanten van Handelsbanken in Nederland is met Duurzaamheidskorting.”


Een goed begin is…?

Ajiach: ”Eind april zijn de eerste offertes uitgebracht en inmiddels heeft een aantal klanten de weg al gevonden naar de Duurzaamheidskorting. Dit is zeker een goed begin!”

Kristiaan Buter, Hoofd Duurzaamheid van Handelsbanken Nederland: “We willen onze klanten ondersteunen bij verduurzaming en doen dit onder meer door deze Duurzaamheidskorting. Buiten het feit dat we samen willen werken aan het behalen van de klimaatdoelen, is het voor onze klanten belangrijk om nu over verduurzaming na te denken. We zien nu al in de markt dat een slechter energielabel leidt tot een mindere waardering van vastgoed. Bovendien komt er steeds meer wet- en regelgeving op dit gebied, waar vastgoed aan moet voldoen.” 

Wilt u ook weten of u in aanmerking komt voor de Duurzaamheidskorting bij Handelsbanken? Neem dan contact op met uw accountmanager, of lees verder op de pagina