voetbal

Gaat de beleggersmarkt scoren in 2024?

Voor vermogensbeheerders voelde een groot deel van 2023 aan als een voetbalwedstrijd, waarbij de uitgang al lonkte lang voordat het laatste fluitsignaal had geklonken. De score viel tegen en ook de sfeer was niet bepaald feestelijk te noemen.

Maar zowel beleggers als voetbalvolgers moeten zich  echter (historisch) terdege van bewust zijn dat geduld een schone zaak is. In de laatste twee maanden van het magere beleggingsjaar werden de financiële markten getrakteerd op een heuse ‘eindejaarsrally’. Zo werden er uiteindelijk prachtige koersstijgingen geboekt op zowel aandelen als obligaties.
Publicatiedatum 30 januari 2024
Leestijd: 3 minuten
----------------------------------------

In deze Outlook 2024 staat Hoofd Beleggingen Jelte de Boer van Optimix Vermogensbeheer (100% dochter van Handelsbanken) stil bij de belangrijkste verwachtingen voor de ontwikkelingen op de financiële markten in 2024.

Inflatie en de macro omgeving

Wordt de doelinflatie van 2% bereikt in 2024 en is dat voor centrale banken voldoende om de rente te verlagen? Optimix is van mening dat beleggers, die op dit moment al een renteverlaging verwachten, iets te vroeg juichen. Weliswaar lijkt de inflatie onder controle, toch zijn er naar de mening van Optimix meer opwaartse dan neerwaartse risico’s. Zo kwam het meest recente inflatiecijfer in de eurozone al weer iets hoger uit (+2,9%). Optimix verwacht dan ook dat centrale bankiers tijdens hun persmomenten de komende tijd de euforie rondom renteverlagingen wat zullen temperen en de financiële markten deels terugfluiten.

Helaas, zullen we ook in het nieuwe jaar opgeschrikt blijven worden door oorlogsgeweld. De geopolitieke spanningen leiden tot hogere prijzen voor internationaal containervervoer, ook energieprijzen zijn hieraan onderhevig.

Tevens zorgen verkiezingen vaak voor een gulle hand van de zittende machthebber, dit kan prijsopdrijvend werken. Er staan nogal wat verkiezingen op de rol in 2024. Deutsche Bank berekende dat 46% van de wereldbevolking dit jaar mag stemmen. De meeste aandacht zal uitgaan naar de Verenigde Staten, maar ook in  Mexico, India, Zuid-Afrika, Rusland en Turkije gaan de stemlokalen open. In juni staan de Europese verkiezingen op de agenda.

Tot slot draait de grootste economie van de wereld nog steeds goed door en blijft de arbeidsmarkt sterk, waardoor de Federal Reserve volgens Optimix geen noodzaak heeft om de rente te verlagen. Het goede nieuws is wel dat op het moment dat er economische groeivertraging optreedt, het huidige inflatieniveau iets meer lucht voor renteverlagingen biedt.

Vooralsnog is Optimix redelijk optimistisch over de groeivooruitzichten voor beursgenoteerde ondernemingen. Er wordt een gezonde winstgroei (10% voor de wereldaandelenindex) verwacht en waarderingen zijn, zeker in Europa en de opkomende markten, niet hoog.

Portefeuille-accenten

Binnen het aandelenstuk heeft Optimix accenten op enkele lange termijn beleggingsthema’s, zoals grondstoffen,  small caps en opkomende markten.

De reeds aangekondigde overheidsinvesteringen op het gebied van verduurzaming zullen de komende jaren uitgegeven worden. Een belangrijke sector die zal profiteren van de verduurzamings-investeringen is die van de grondstoffenproducenten. Voor de productie van windmolens, elektrische auto’s en investeringen in het elektriciteitsnetwerk is veel koper nodig. Daarom heeft Optimix een overweging in grondstofaandelen.

Optimix blijft tevens beleggingskansen zien in opkomende markten, vooral in landen buiten China. Optimix ziet een hoge structurele groei in Zuidoost-Azië. Landen als Mexico, India en Vietnam nemen het stokje over van China als fabriek van de wereld. Landen in Zuid-Amerika, in het Midden-Oosten en Zuid-Afrika zijn belangrijke producenten van grondstoffen. Lange termijn groei en waardering zijn aantrekkelijk voor opkomende markten.

Een grote verandering ten opzichte van twee jaar geleden is de grotere rol voor obligaties binnen de portefeuille. Begin 2023 heeft Optimix alle hedge fund-posities in portefeuille verkocht en deze herbelegd in de obligatiemarkten. Zowel euro staatsobligaties als bedrijfsobligaties hebben weer een belangrijke rol binnen een goed gespreide beleggingsportefeuille.

Ook dit jaar biedt het wereldtoneel weer voldoende ontwikkelingen op financieel, economisch, politiek, sociaal en ecologisch vlak om in de gaten te houden. 

Laat uw vermogen groeien via de
veiligste commerciële bank van Europa.

Met vermogensbeheer bij Handelsbanken laat u uw beleggingsportefeuille beheren door onze beleggingsspecialisten, met uw persoonlijke accountmanager als aanspreekpunt. U heeft altijd direct contact, op elk gewenst moment. Persoonlijk of via de online omgeving. U heeft verder geen omkijken naar uw beleggingen. Dat betekent gemak en rust.

Wilt u weten wat vermogensbeheer bij Handelsbanken voor u kan betekenen? Neem dan contact op met uw Handelsbanken-kantoor. 

Vermogensbeheer bij Handelsbanken

  • Ruimte voor uw individuele wensen
  • Altijd direct en persoonlijke aandacht
  • We combineren uw doelen met onze kennis 
Telefoon met unknown beller

Pas op voor oplichters 

Oplichters kunnen u bellen, en doen alsof ze een medewerker van de bank zijn. Bijvoorbeeld van onze fraudedesk. En echt, het kan de beste overkomen. Lees verder voor een voorbeeld uit de praktijk, en tips om oplichting te voorkomen.
Draak

Wat brengt 2024 voor de rentemarkt?

Het Chinees Nieuwjaar begint dit jaar op 10 februari en is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur. Het Jaar van de Draak wordt vaak geassocieerd met kracht, geluk en voorspoed. Wat zal het Jaar van de Draak brengen voor de rentemarkt?
Plantje in woestijn

Waardevermindering woningmarkt door klimaatrisico’s

Er wordt steeds meer gesproken over klimaatrisico’s en wat dit met de waarde van vastgoedobjecten doet. Zo heeft woningtaxatiebedrijf Calcasa onlangs een rapport naar buiten gebracht waaruit bleek dat de woningmarkt maar liefst € 325 miljard (10%) minder waard zou zijn wanneer klimaatrisico’s worden meegenomen. Wat betekent dit voor de vastgoedbezitter?
Man die zit op een raket

Met uw stichting beleggingsdoelen halen via Optimix?

Ook in 2024 en de jaren daarna wil uw stichting of vereniging de gestelde doelstellingen behalen. Maar hoe zorgt u ervoor dat in een continu veranderende wereld, er altijd iemand naast u staat met kennis van zaken?