De geschiedenis van Handelsbanken

Sinds 1871.
oprichters van Handelsbanken
De geschiedenis van Handelsbanken gaat terug tot het voorjaar van 1871, toen enkele prominente bedrijven en ondernemers 'Stockholms Handelsbank' oprichtten. De aandelen werden voor het eerst verhandeld in 1873. Een paar jaar later werden de eerste bankkantoren in Stockholm geopend.

Decentralisatie
Als gevolg van een crisis eind jaren zestig, veranderde Handelsbanken haar besturingsmodel. Onder leiding van topman Jan Wallander splitste de bank zich op in regionale eenheden. De nieuwe regionale banken kregen een eigen bestuur en een hoge mate van zelfstandigheid. Veel hoofdkantoortaken werden overgedragen aan de regionale kantoren of verdwenen. Zo werden centrale budgettering en verkoopdoelstellingen afgeschaft.

Winstgevendheid in plaats van volumes
De nieuwe Handelsbanken-organisatie zou zich vooral richten op de winstgevendheid in plaats van volumes. Het doel werd om een rendement op het eigen vermogen te behalen dat hoger is dan het gemiddelde van een groep van vergelijkbare beursgenoteerde banken. Sinds 1972 heeft Handelsbanken deze doelstelling steeds gehaald.

Nederland
In juni 2002 opende Handelsbanken haar eerste bankkantoor in Amsterdam. Dit kantoor ondersteunde klanten uit de thuismarkten bij bancaire activiteiten in Nederland. Het aantal kantoren groeide en in 2013 werd Nederland een van de thuismarkten van Handelsbanken.

Handelsbanken Nederland

  • Juni 2002: opening eerste kantoor in Amsterdam
  • Juli 2011: opening tiende kantoor
  • Januari 2013: Nederland wordt thuismarkt
  • Juni 2014: opening twintigste kantoor 
  • September 2016: overname Optimix Vermogensbeheer