Zelfbewoningsplicht als beleggersblokkade?

man die huizen aan het verkopen is met een hamer

Publicatiedatum 11 januari 2022
Leestijd: 1 minuut
----------------------------------------

Zelfbewoningsplicht als beleggersblokkade?

Gewone kopers van huizen leggen het regelmatig af tegen beleggers, doordat beleggers grotere financiële slagkracht en handelingssnelheid hebben. Gemeenten denken na over maatregelen om gewone kopers te beschermen. Wat kunnen we verwachten?

Uit een en een blijkt dat gemeenten in hoog tempo hun greep op de koopwoningmarkt verstevigen. Het is hen een doorn in het oog dat mensen die op zoek zijn naar een woning, regelmatig de biedingsstrijd verliezen van beleggers. Of, zoals je wel eens hoort: woningen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen. 

Nieuwe wetgeving voor bestaande woningen

Gemeenten hebben momenteel de mogelijkheid om een zelfbewoningsplicht in te stellen voor nieuwbouwhuizen. Vanaf 1 januari 2022 mogen gemeenten door een wijziging in de omgevingswet, ook bestaande woningen onder een opkoopbescherming laten vallen. Hierdoor hebben gemeenten de mogelijkheid om te voorkomen dat bestaande woningen binnen de eerste vier jaar na verkoop, verhuurd worden. 

Wel zijn er uitzonderingen. De gemeente moet toch toestemming verlenen voor verhuur:
  • als de woning aan familie wordt verhuurd, of
  • als de woning onderdeel is van een winkel-kantoor of bedrijfspand, of
  • als de eigenaar minimaal een jaar in de woning heeft gewoond, en deze tijdelijk wil verhuren.

Van mogelijkheid naar beleid?

De omgevingswet biedt de gemeenten dus een mogelijkheid om de zelfbewoningsplicht/opkoopbescherming tot beleid te maken. Het verschilt per gemeente hoe het beleid is of wordt ingevuld. Zo heeft Amsterdam in 2020 bepaald dat toekomstige nieuwbouw-koopwoningen alleen bewoond mogen worden door de eigenaar-bewoner.

Amsterdam ziet de opkoopbescherming als een goed instrument om óók bestaande woningen te beschermen tegen beleggers, en wil dit zo snel mogelijk opnemen in de Amsterdamse Huisvestingsverordening. In zestien Rotterdamse wijken geldt vanaf 1 januari 2022 een zelfbewoningsplicht voor mensen die een huis kopen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. 

Ook van Utrecht, Den Haag en Eindhoven is bekend dat zij het beleid willen aanpassen. 

Een hypotheek die past bij uw persoonlijke situatie.
Hoe kunnen we u helpen?

U heeft een huis op het oog dat u wilt kopen. Een woning voor uzelf, of voor uw kinderen of ouders. Misschien heeft u zelf al een idee hoeveel u maximaal kunt lenen.

Het is tijd voor de volgende stap: de hypotheek aanvragen. Maar welke lening past in uw financiële plaatje? En kiest u voor een variabele of vaste rente? 

Meer informatie 

Uw accountmanager op uw Handelsbanken-kantoor helpt u graag bij het samenstellen van een lening die bij u past.

Disclaimer

De informatie die is opgenomen in deze publicatie is uitsluitend bestemd voor algemene doeleinden. Met uw individuele specifieke omstandigheden is geen rekening gehouden. De informatie kan niet worden beschouwd als een juridisch, financieel, fiscaal, beleggings- of ander advies. Deze publicatie is geen aanbod en u kunt aan deze publicatie geen rechten ontlenen.