Ook de woning- en vastgoedmarkt onder vuur?

Vrouw met hoofddoek loopt voor een gesloten winkelpand

Publicatiedatum 12 april 2022
Leestijd: 2 minuten
----------------------------------------

De Nederlandse economie heeft begin 2022 zo zijn uitdagingen. Een krappe arbeidsmarkt, hoge inflatie, wereldwijde productie- en logistieke problemen, stijgende rente. Daarnaast woedt er al ruim een maand een oorlog in Oekraïne. Uiteraard hebben al deze factoren invloed op de woning- en vastgoedmarkt.  

Beweging op de woningmarkt?

De afgelopen jaren waren de geluiden vanuit de woningmarkt steevast dezelfde: Een lage rentestand, een tekort aan woningen en een stevige groei van de huizenprijzen. De coronacrisis heeft dit beeld niet kunnen keren. Toch stevent de woningmarkt af op een serieuze koerswijziging.

Allereerst de rente. Deze stond lange tijd historisch laag. “Wat we sinds half februari zien is dat veel hypotheekverstrekkers met stapjes de hypotheekrente verhogen”, zegt Jasper Klok, Hoofd Taxaties bij Handelsbanken. “Ja, ook wij. Toch verwachten wij dat de rente voorlopig relatief laag blijft. Vergeet niet dat tien jaar geleden rentestanden van 5 à 6% heel normaal waren.”

Dan de huizenprijzen. Uit cijfers van het CBS  blijkt dat in februari 2021 voor het eerst sinds lange tijd de procentuele stijging van de huizenprijzen ten opzichte van een jaar eerder boven de 10% (10,4%) uitkwam. Klok: “Vergelijken we februari 2022 met februari 2021, dan is die stijging 20,7%. Dat is gigantisch. De gemiddelde koopprijs lag in februari 2022 op 438.000 euro.” Dat er steeds minder huizen te koop staan, draagt zeker bij aan de hoge verkoopprijzen.

De regering heeft al maatregelen genomen. Zo hebben investeerders op sommige plekken in Nederland te maken met de opkoopbescherming. Op deze manier wil men bewerkstelligen dat woningen in handen komen van bewoners, en niet van verhuurders (lees ook ons artikel:  ). Daarnaast heeft de nieuwe regering ambitieuze plannen om binnen 10 jaar, 1 miljoen nieuwbouwwoningen te bouwen.

Gezien deze maatregelen en omstandigheden, houdt Handelsbanken rekening met huizenprijzen die nog zullen blijven stijgen, maar niet zo extreem als nu.”    

Corona verandert de vastgoedmarkt

Dat door corona meer mensen thuiswerken is allang geen verrassing meer. Daardoor blijft er onzekerheid over de gevolgen van thuiswerken op het gebruik van kantoren in de toekomst. In een eerder nieuwsbriefartikel ( ) werd al benoemd dat de kwaliteit en de locatie van het pand steeds belangrijker worden.

Ook geen verrassing meer is dat internetaankopen in de lift zitten. Dit heeft gevolgen voor winkels. “2021 was het derde jaar op rij dat winkels minder waard werden”, aldus Klok. “Corona heeft dit proces versneld. Huurprijzen van winkels gaan in de grote steden omlaag. Inmiddels staat 1 op de 10 winkels leeg in Nederland. Wat we zullen gaan zien is dat steeds meer winkels omgebouwd zullen worden tot woningen, gezondheidscentra of kantoren. Overigens, buurtwinkelcentra en supermarkten worden steeds populairder. Zij ondervinden weinig online concurrentie, en richten zich echt op dagelijkse boodschappen in de eigen buurt.” 

Onzekere toekomst

Duidelijk is dat corona haar sporen nalaat op de woning- en vastgoedmarkt. Daar komt de onzekere impact van de oorlog in Oekraïne bovenop. De taxateurs van Handelsbanken houden in ieder geval de vinger aan de pols van toekomstige veranderingen op de woning- en vastgoedmarkt.

Disclaimer

De informatie die is opgenomen in deze publicatie is uitsluitend bestemd voor algemene doeleinden. Met uw individuele specifieke omstandigheden is geen rekening gehouden. De informatie kan niet worden beschouwd als een juridisch, financieel, fiscaal, beleggings- of ander advies. Deze publicatie is geen aanbod en u kunt aan deze publicatie geen rechten ontlenen.