De Nederlandse vastgoedmarkt 2025

Vertrouwen particuliere vastgoedbeleggers neemt verder af door strengere regels, fiscale druk en politieke onzekerheid

Handelsbanken Vastgoedbeleggers Monitor 2025
  • Handelsbanken Vastgoedbeleggers Monitor: vertrouwen onder particuliere verhuurders fors lager dan vorig jaar
  • Strengere regels, fiscale druk en politieke onzekerheid verslechteren investeringsklimaat in vastgoed
  • Vastgoedbeleggers verkopen vaker, kopen minder en kiezen vaker voor beursalternatief
Amsterdam, 17 juni 2025 - Het vertrouwen van particuliere vastgoedbeleggers in het rendement van hun vastgoedbeleggingen is in een jaar tijd aanmerkelijk afgenomen. Nog maar een krappe helft van particuliere vastgoedbeleggers verwacht het komende jaar voldoende opbrengst te halen uit de verhuur van hun panden. De nieuwste Handelsbanken Vastgoedbeleggers Monitor, gebaseerd op onderzoek onder 558 vastgoedbeleggers, laat een duidelijke terugval zien: van een indexscore van 51 vorig jaar naar 24 nu. Daarmee verschuift het sentiment van licht positief naar neutraal. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar in opdracht van Handelsbanken.

De monitor, die sentiment meet op een schaal van -200 tot +200, laat zien dat 47 procent van de beleggers verwacht voldoende opbrengst te behalen, tegenover 56 procent vorig jaar. Vooral eigenaren van vakantiewoningen (53 procent) en commercieel vastgoed (59 procent) zijn nog positief. Volgens Wery Hegge, regiodirecteur van Handelsbanken Nederland, is het tanende vertrouwen ook zichtbaar in transacties. “Cijfers van het Kadaster tonen aan dat particuliere beleggers op grote schaal panden verkopen. De terugval die we in onze index zien, blijft in de praktijk dus niet zonder gevolgen.”

Onduidelijk beleid remt langetermijndenken

Belastingmaatregelen, een onvoorspelbaar politiek klimaat en aanhoudende wijzigingen in wetgeving maken het lastig voor vastgoedbeleggers om vooruit te kijken. Box 3, het aangescherpte puntenstelsel en onzekerheid over de koers uit Den Haag domineren het beeld. “Beleggers voelen zich klemgezet door regels die voortdurend veranderen of worden ingetrokken,” zegt Hegge. “En met de val van het kabinet is stabiliteit voorlopig nog niet te verwachten. Dat remt investeringen van een groep wiens belang voor de woningmarkt nogal eens wordt onderschat. Particuliere vastgoedbeleggers werken vaak lokaal en kennen die markt goed. In het verleden hebben particuliere vastgoedbeleggers vaak witte vlekken in gemeentes omgetoverd tot aantrekkelijke plekken om te wonen en te werken.”  

Bijna een op de drie particuliere verhuurders (28 procent) overweegt binnen twaalf maanden vastgoed van de hand te doen. Slechts 14 procent denkt aan uitbreiding. Vooral beleggers met een negatief beleggingssentiment willen verkopen (47 procent). Aan de andere kant vertalen beleggers met een positief sentiment dit meestal niet in bereidheid om aan te kopen (slechts 14 procent). Ook op het vlak van verduurzaming blijft het stil. Veel vastgoedbeleggers steken nog wel geld in onderhoud of verfraaiing, maar zeven op de tien zien af van investeringen in een beter energielabel. De belangrijkste redenen: te hoge kosten, men vindt de panden al duurzaam genoeg of er zijn verkoopplannen. 

Beleggers kiezen vaker voor de beurs

Opvallend is dat steeds meer beleggers hun verkoopopbrengst willen investeren in andere beleggingsvormen. Aandelen, fondsen en obligaties lijken aantrekkelijker nu het vertrouwen in vastgoed afbrokkelt. Hegge: “We zien dit jaar dat meer vastgoedbeleggers concrete plannen hebben voor de bestemming van de opbrengst van verkochte panden en dat sparen en beleggen daarvoor het meest in beeld zijn. Dit geeft ze ook de flexibiliteit om eventueel weer in te stappen op het moment dat er meer zekerheid is over de koers van het kabinetsbeleid en de prijsontwikkeling op de woningmarkt.”

Woningen blijven het meest populaire beleggingsobject, maar de zorgen nemen toe. Naast de regelgeving (53 procent) maken beleggers zich dit jaar drukker over het tekort aan woningaanbod (36 procent), stijgende energiekosten (21 procent), ruimtegebrek (12 procent) en geopolitieke spanningen (11 procent). Klimaatrisico wordt weliswaar vaker genoemd dan vorig jaar, maar blijft een bijzaak (4 procent). Daarnaast blijven duurzaamheid en bouwkosten (beide 16 procent) belangrijke thema’s.

De duidelijke verslechtering van het sentiment onder particuliere vastgoedbeleggers kan volgens Handelsbanken wijzen op een trendbreuk in de rol die deze groep op de Nederlandse vastgoedmarkt speelt. "Onze adviseurs door heel het land spreken dagelijks met deze klanten en herkennen het beeld dat particuliere beleggers zich terugtrekken of afwachtend zijn geworden. We hopen dat de inzichten uit dit rapport beleidsmakers, beleggers en andere betrokkenen helpen om gezamenlijk te werken aan een toekomstbestendige vastgoedmarkt," aldus Hegge.

- Einde bericht - 

Over het onderzoek

Het onderzoek is in de periode van 26 april tot 2 mei 2025 door Kantar Nederland gehouden onder 558 particuliere vastgoedbeleggers, die beleggen in vastgoed vanuit privé of vanuit een juridische entiteit. Het onderzoek is te downloaden op de website van Handelsbanken: De Nederlandse vastgoedmarkt 2025

Over Handelsbanken

Handelsbanken, opgericht in 1871, is een internationale beursgenoteerde bank voor particulieren, ondernemers en bedrijven. De bank heeft een sterk decentrale organisatie, met een landelijk kantorennetwerk in haar thuismarkten: Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Nederland. De bank kenmerkt zich door hechte en langdurige klantrelaties, een laag risicoprofiel en het uitgangspunt dat nagenoeg alle besluiten, dicht bij de klant, op de lokale kantoren worden genomen. In Nederland heeft Handelsbanken op dit moment 27 kantoren en meer dan 400 medewerkers. Voor meer informatie over Handelsbanken, kijk op