Zuid ass in amsterdam

Verduurzaming in kantoorland

Sinds 1 januari 2023 is ieder kantoor in Nederland met een oppervlakte van 100m2 of groter verplicht minimaal energielabel C te hebben. Heeft een gebouw een lager energielabel, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden.

Wat is de stand van zaken in het Nederlandse kantorenlandschap? En hoe gaat de toekomst eruit zien? 
Publicatiedatum 3 april 2025
Leestijd: 2 minuten
----------------------------------------

De verplichting voor kantoren om minimaal energielabel C te hebben staat in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Daar zijn ook enkele uitzonderingen in opgenomen, waarbij kantoren die zijn aangewezen als monumenten het meest in het oog springen. Volgens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) was vorig jaar mei – toen ruim een jaar na invoering - 58% van de gemeenten gestart met toezicht en/of handhaving op het besluit. 

Het Nederlands kantorenlandschap

Wat is de huidige stand van zaken van energielabels in het Nederlandse kantorenlandschap? Er zijn twee manieren om energielabels te analyseren: op basis van het kantooroppervlak, of op basis van het aantal kantoren (adressen). 
Volgens het RVO is de stand van zaken op 1 januari 2025 als volgt:

Verdeling energielabels op basis van kantooroppervlak
  • 82% heeft energielabel C of beter
  • 4% heeft energielabel D of slechter
  • 14% heeft geen energielabel
Verdeling energielabels op basis van kantooradressen
  • 70% heeft energielabel C of beter 
  • 4% heeft energielabel D of slechter 
  • 26% heeft geen label
Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken was in 2023 de verdeling op basis van kantooradressen nog 55% C of beter, 12% D of slechter en 33% geen label. De huidige cijfers geven een duidelijke verbetering aan. Er lijkt dus schot in de zaak te zitten. 

Het belang van een beter energielabel

Dat er schot in de zaak lijkt te zitten, zal zeker ook te maken hebben met het feit dat steeds meer onderzoek aantoont dat een verbetering in het energielabel een positieve impact heeft op de waardeontwikkeling van kantoorgebouwen. Kantoren met een energielabel C of beter lijken meer in trek te zijn, en beleggers zijn bereid om tot wel dan een vergelijkbaar kantoor met een lager energielabel. Andersom werkt het uiteraard ook zo: bij slechte energielabels (met name energielabel G) kan de flink oplopen (tot wel -40%). Dit fenomeen wordt ‘brown discount’ genoemd.

Uiteraard speelt het algemene besef dat een energiezuinig pand leidt tot lagere kosten ook een grote rol. 

Op naar 2030… of toch 2050?

Energielabel C of beter is dus verplicht sinds 2023. Maar wat is de ‘roadmap’ van de toekomst? Is een energielabel A verplicht vanaf 2030? Dat is een vaak gehoorde misvatting. Wel is de doelstelling dat energielabel A vanaf 2030 gezien wordt als ‘de nieuwe standaard’. Onderliggende doelstelling is dat voor 2050 alle kantorenpanden energieneutraal zijn in overeenstemming met de algemene klimaatdoelstelling van Nederland. Energieneutraal betekent dat een kantoorpand geen (netto) uitstoot meer heeft. 

Overigens worden de exacte wettelijke verplichtingen voor 2050 pas na 2030 bepaald. In de tussentijd kunnen klimaatdoelstellingen ook nog eens verscherpt of afgezwakt worden. De Dutch Green Building Council (DGBC), een Nederlandse stichting die zich inzet om de gebouwde omgeving in hoog tempo toekomstbestendig te maken, ziet , en vindt het essentieel om ook nu al te sturen op werkelijk energieverbruik per m2. 

In Nederland zijn er momenteel verschillende regelingen van kracht die kunnen helpen in het verduurzamingsproces van kantoren. Zo is er de renovatiestandaard: een richtlijn vanuit de overheid die adviseert om bij renovaties vóór 2030 te streven naar energielabel A+++. Met dit label wordt een kantoor ook in 2050 als energiezuinig beschouwd. Daarnaast heeft de overheid een Erkende maatregelenlijst (EML) opgesteld, waarin maatregelen worden benoemd die een terugverdientijd van 5 jaar of minder hebben. De EML wordt in 2026 vernieuwd.

Tot slot

Hoewel er qua wetgeving nog veel onduidelijk is, staat als een paal boven water dat verduurzaming van kantoorpanden een positieve impact heeft op de waardeontwikkeling van een pand en een kostendrukkend effect heeft op de energierekening. Kleine stapjes kunnen in het verduurzamingsproces al een groot positief effect hebben. Denk hierbij aan ledverlichting, dakisolatie, slimme thermostaten, zonnepanelen, tochtstrips en kierdichting.

Handelsbanken denkt graag mee in uw verduurzamingsstappen. Zo geven we bijvoorbeeld onder bepaalde condities een duurzaamheidskorting.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met uw accountmanager. 

Lees meer

Stock market op teletekst - Handelsbanken.se
Wilt u maandelijks exclusieve inzichten van onze experts, diepgaande analyses en de meest recente marktonwikkelingen ontvangen?
Aanmelden Strategiebrief Vermogensbeheer