Procent teken wat omhoog gaat en naar beneden

ECB verlaagt opnieuw de rente

Sinds de vorige nieuwsbrief heeft de Europese Centrale Bank (ECB) twee renteverlagingen doorgevoerd, waarvan de laatste op 5 juni. De depositorente staat nu op 2%. Dit was de achtste verlaging sinds juni 2024, waarmee de totale verlaging inmiddels 200 basispunten bedraagt.

Arnout van Ee, Hoofd Treasury Nederland, deelt zijn verwachtingen op het gebied van inflatie, economische groei en rentestanden.
Loongroei
Bron: Handelsbanken
Publicatiedatum 17 juni 2025
Leestijd: 2 minuten
----------------------------------------
Tijdens de toelichting op het rentebesluit van 5 juni gaf ECB-president Christine Lagarde aan dat de centrale bank ‘in een goede positie’ verkeert om te dealen met de onzekerheden die op dit moment spelen, vooral die rond het Amerikaanse handelsbeleid. Ze benadrukte ook dat verdere renteverlagingen niet zijn uitgesloten, maar dat de centrale bank – zoals recentelijk al vaker benadrukt – data dependant is.

Toekomstige inflatie

De grootste verrassing was de verlaging van de inflatieverwachting voor 2026 naar 1,6% (was 1,9%). Dit roept vragen op over de mogelijkheid dat de inflatie niet tot verder onder de doelstelling van 2% kan schieten. Als dat het geval is, kan het gevolg nog meer renteverlagingen zijn. Echter blijft de ECB-inflatieprognose voor 2027 op 2%, wat erop wijst dat de ECB deze dip als tijdelijk ziet. Met andere woorden: zowel in 2025 als in 2027 verwacht de ECB dat inflatie gemiddeld uitkomt op 2%, met een tijdelijk lagere inflatie in 2026.

Lagarde zei hierover: “De meeste maatstaven voor onderliggende inflatie wijzen erop dat de inflatie zich op termijn rond de 2% zal stabiliseren. De loonstijging is nog steeds hoog, maar neemt duidelijk af. Bedrijven vangen een deel van de loonkosten op via hun winstmarges.”

Opvallend is de positievere toon over loonontwikkeling. Looninflatie was lange tijd een grote zorg voor beleidsmakers. Toch laten recente cijfers zien dat de loongroei in 2025 waarschijnlijk flink zal afnemen, tot onder het niveau dat nodig is voor stabiele 2%-inflatie. En dat terwijl de werkloosheid in de Eurozone – die al meer dan 10 jaar een dalende trend laat zien – zich op een historisch laag niveau van 6,2% begeeft.
ECB Depositorente
Bron: Bloomberg

Toekomstige economische groei

Wat betreft de economische groei blijven de risico’s volgens de ECB aan de neerwaartse kant. Dit wil zeggen dat de waarschijnlijkheid van factoren die zullen leiden tot een tegenvallende groei, groter is dan die van factoren die zullen leiden tot een hogere groei, al klonk de toon iets minder somber dan in april. De groeiverwachting voor 2026 is licht verlaagd naar 1,1% (was 1,2%), terwijl de verwachtingen voor 2025 (0,9%) en 2027 (1,3%) gelijk zijn gebleven. Handelsbanken verwacht marginaal hogere groeicijfers, maar ziet dezelfde algemene trend.

De ECB publiceerde ook twee scenario’s voor de economische vooruitzichten als gevolg van het handelsconflict met de Verenigde Staten:

  • Mild scenario: een handelsakkoord tussen de VS en de EU in het derde kwartaal en lagere tarieven tussen de VS en China. Dit zou de groei in het eurogebied flink verbeteren, met beperkte invloed op de inflatie.
  • Ernstig scenario: hogere Amerikaanse tarieven zoals aangekondigd in april, met vergeldingsmaatregelen van de EU en blijvend hoge tarieven op Chinese producten. Dit zou zowel de groei als de inflatie in het Eurozone drukken, vooral door afnemende vraag.
Beleggers hebben hun verwachtingen voor verdere renteverlagingen iets teruggeschroefd. Op basis van marktdata wordt nu nog één extra verlaging van 0,25 procentpunt verwacht, tot een rente van 1,75%. De meeste analisten, waaronder die van Handelsbanken, denken dat deze verlaging in september zal plaatsvinden. Dat zou voorlopig het einde betekenen van deze renteverlagingencyclus.

Liberation Day, kredietopslagen en rentes

Het voorstel van president Trump om vanaf Liberation Day zware importheffingen op bijna alle goederen in te voeren, veroorzaakte een sterke reactie op de financiële markten. Dit kwam onder andere tot uiting in de creditspreads (kredietopslagen) van banken wereldwijd: deze liepen aanzienlijk op. In de VS overigens nog meer dan in Europa. Deze stijging geeft een toegenomen perceptie weer van het kredietrisico, omdat beleggers zich zorgen maakten over mogelijke vertraging van de economische groei, hogere kosten voor bedrijven en dalende winstmarges, ook bij banken. 

Nu werd de soep echter niet zo heet gegeten als dat die werd opgediend. Sinds de tijdelijke opschorting van handelstarieven door Trump en de mogelijke vooruitzichten op individuele deals tussen de VS en haar handelspartners, zijn de markten weer wat tot rust gekomen. De kredietopslagen zitten echter nog niet op het oude niveau. Of, met andere woorden, de fundingkosten van banken zijn nog steeds hoger dan begin dit jaar.

En wat doen de rentemarkten?

Wanneer we tot slot naar rentemarkten kijken, dan kunnen we zien dat met name lange rentes al een aantal maanden redelijk stabiel zijn. De huidige rentestanden zijn vrijwel gelijk aan drie maanden terug, hoewel er in de tussentijd wel volatiliteit is geweest, vooral als gevolg van bovenstaande. Korte rentes, waaronder 3-maands Euribor, blijven verder dalen als gevolg van de ECB-verlagingen en noteren op het moment van schrijven 1,95%. Kijkende naar futures-contracten dan zal 3-maands Euribor naar verwachting verder blijven dalen richting het einde van het jaar tot een niveau van rond de 1,80%.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan op met uw accountmanager.

Lees meer

Stock market op teletekst - Handelsbanken.se
Ontvang ook onze Strategiebrief Vermogensbeheer met exclusieve inzichten van onze experts, diepgaande analyses en de meest recente ontwikkelingen op het gebied van vermogensbeheer.
Aanmelden Strategiebrief Vermogensbeheer