Na corona een 'zomerse beurs'?

zon schijnt op euro en dollar teken
Publicatiedatum 15 april 2021
Leestijd: 2 minuten
----------------------------------------

Het eerste kwartaal van 2021 zit erop en hoe anders staan de financiële markten ervoor dan exact een jaar geleden. Toen had de Amsterdamse beursgraadmeter, de AEX, net het slechtste kwartaal sinds 2008 achter de rug. Nu is de recordstand uit 2000 definitief uit de boeken. Op de beurs is het coronaleed grotendeels geleden. Wat zit er volgens onze collega’s van Optimix nog meer in het vat? Wat voor zomer staat ons op de beurs te wachten? 

In de tabel hieronder zijn rendementen op enkele vooraanstaande beleggingsgraadmeters afgebeeld. Wereldwijd zijn aandelenmarkten het jaar goed begonnen. In lokale valuta gaan de Europese aandelenmarkten aan kop. Vorig jaar voerden Amerikaanse aandelen de boventoon en sloten Europese beurzen de rij. Dit jaar zijn de rollen omgedraaid. Europese aandelenmarkten worden gedomineerd door cyclische ondernemingen die gevoeliger zijn voor de stand van de economie. De wereldeconomie herstelt snel van de coronaschade en daar profiteren Europese aandelen bovengemiddeld van.
-

Euro versus dollar

In Tabel 1 geven de rendementen in euro een ander beeld dan in dollar. De reden hiervoor is de koersontwikkeling van de Amerikaanse dollar. De greenback steeg in het eerste kwartaal in waarde ten opzichte van de euro en veel andere valuta. 

Waarom won de dollar aan kracht? Hiervoor zijn meerdere factoren aan te wijzen. In de Verenigde Staten is de logistieke vaccinatieoperatie een stuk beter van de grond gekomen dan in de meeste Europese landen. Hierdoor is de heropening en verder herstel van de economie dichterbij dan in Europa. 

Daarbovenop is er na het omvangrijke coronasteunpakket van de regering Biden een nieuw overheidsinvesteringsplan in de maak. Het plan ‘Build Back Better’ behelst investeringen van $3.000 tot $4.000 miljard dollar in de Amerikaanse infrastructuur, woningbouw, gezondheidszorg en verduurzaming. Deze plannen zullen de Amerikaanse economie een verdere impuls geven. 

Mooi weer zet door 

De waardering van aandelen is nog steeds relatief aantrekkelijk en Optimix verwacht dat er in het verdere verloop van het jaar nog meer in het vat zit.

De economische groei zal dan verder aantrekken, bedrijfswinsten zullen toenemen, terwijl de fiscale en monetaire steun vanuit overheden en centrale banken voorlopig ruimschoots aanwezig blijft. De investeringen die de regering Biden in de maak heeft, maar ook de verdeling van de Europese steunfondsen, zullen gericht zijn op verduurzaming en infrastructuur. Bij de uitwerking van deze plannen zullen veel grondstoffen worden gebruikt. 

Optimix heeft er dan ook alle vertrouwen in dat het een mooie zomer wordt dankzij het economisch herstelscenario dat ze verwacht.

Laat uw vermogen groeien via de
veiligste commerciële bank van Europa.

Met vermogensbeheer bij Handelsbanken laat u uw beleggingsportefeuille beheren door onze beleggingsspecialisten, met uw persoonlijke accountmanager als aanspreekpunt. U heeft altijd direct contact, op elk gewenst moment. Persoonlijk of via de online omgeving. U heeft verder geen omkijken naar uw beleggingen. Dat betekent gemak en rust.

Wilt u weten wat vermogensbeheer bij Handelsbanken voor u kan betekenen? Neem dan contact op met uw Handelsbanken-kantoor. 

Vermogensbeheer bij Handelsbanken

  • Ruimte voor uw individuele wensen
  • Altijd direct en persoonlijke aandacht
  • We combineren uw doelen met onze kennis 

Disclaimer

De informatie die is opgenomen in deze publicatie is uitsluitend bestemd voor algemene doeleinden. Met uw individuele specifieke omstandigheden is geen rekening gehouden. De informatie kan niet worden beschouwd als een juridisch, financieel, fiscaal, beleggings- of ander advies. Deze publicatie is geen aanbod en u kunt aan deze publicatie geen rechten ontlenen. 

Over Handelsbanken en Optimix Vermogensbeheer

Svenska Handelsbanken AB (publ) is een naamloze vennootschap naar Zweeds recht en is gevestigd aan de Herikerbergweg 181, 1101 CN te Amsterdam. Website: handelsbanken.nl. Handelsbanken is statutair gevestigd in Stockholm (Zweden) en is geregistreerd in het Bolagsverket (Swedish Companies Registration Office) in Zweden onder nummer 502007-7862.