Hoe aflossingsvrij is een aflossingsvrije hypotheek?

houten huisje

Publicatiedatum 20 april 2021
Leestijd: 1 minuut
----------------------------------------

Een hypotheek bij Handelsbanken kan verschillende aflossingsvormen hebben. Afhankelijk van uw hypotheek zijn dit lineair, annuïtair en aflossingsvrij.

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u rente betaalt, en, anders dan de naam doet vermoeden, pas aan het einde van de looptijd de lening terugbetaalt.

Het voordeel ten opzichte van een annuïtaire of lineaire hypotheek is dat de maandlasten lager zijn. Het nadeel van een aflossingsvrije hypotheek is, zoals eerder genoemd, dat de gehele lening aan het einde van de looptijd in één keer moet worden terugbetaald. Wellicht kunt u op dat moment de lening opnieuw financieren. De mogelijkheid hiervoor kan pas aan het einde van de looptijd worden bepaald. Dit is onder andere afhankelijk van uw inkomen en de waarde van uw woning op dat moment. Een andere optie is om de woning te verkopen. 

Om ongewenste situaties te voorkomen, kan het verstandig zijn om nu alvast een aantal opties in overweging te nemen. Zo kunt u extra geld opzij leggen om daarmee de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen. Of tijdens de looptijd regelmatig een extra aflossing doen. Een andere optie is om de lening (gedeeltelijk) om te zetten naar een annuïtaire- of lineaire aflossingsvorm.

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek, en wilt u weten welke opties in uw situatie goed zijn om te overwegen, neem dan contact op met uw accountmanager.


symbool van een huis

Welke aflossingsvorm past bij u?

U heeft verschillende mogelijkheden om uw lening terug te betalen (af te lossen). U kunt bij Handelsbanken kiezen uit drie aflossingsvormen: annuïtair, lineair of aflossingsvrij. Welke aflossingsvorm bij u past, is afhankelijk van de lening, uw situatie en wensen.
symbool van een huis

Welke rente past bij u?

Wilt u een lening met een vaste rente of een variabele rente die meebeweegt met de marktrente? Bespreek samen met uw accountmanager van Handelsbanken welk rentetype het beste bij uw situatie en wensen past.

Disclaimer

De informatie die is opgenomen in deze publicatie is uitsluitend bestemd voor algemene doeleinden. Met uw individuele specifieke omstandigheden is geen rekening gehouden. De informatie kan niet worden beschouwd als een juridisch, financieel, fiscaal, beleggings- of ander advies. Deze publicatie is geen aanbod en u kunt aan deze publicatie geen rechten ontlenen.