Rust op de beurzen: sterke eerste helft, hoopvolle tweede helft.

klok die twaalf uur aangeeft

Publicatiedatum 22 juli 2021
Leestijd: 2 minuten
----------------------------------------

In de eerste helft van 2021 werd er volop gevaccineerd, werden coronabeperkingen opgeheven en was er een sterk herstel van de bedrijfswinsten. Negatief nieuws was er nauwelijks op de financiële markten. De wereldwijde aandelenmarkten stegen in vijf van de zes maanden en staan op dikke plussen halverwege het jaar. Onze collega’s van Optimix Vermogensbeheer geven u een ‘tussenstand’ van het beursjaar en kijken alvast vooruit naar de tweede helft. 

De eerste helft

In Tabel 1 zijn de beleggingsgraadmeters en hun scores na de eerste helft van het jaar te zien. Wereldwijd staan aandelenmarkten in de plus.

Zoals de laatste jaren vaker het geval was, voert de Amerikaanse S&P 500 Index de aandelenindices aan. De voortvarende vaccinatiecampagne in combinatie met grootscheepse overheidsinvesteringsplannen maakt dat de Amerikaanse economie en beurs sneller uit het dal zijn gekropen dan Europa. De opkomende markten beleefden eind 2020 al een sterk herstel en de economische inhaalslag is inmiddels over haar hoogtepunt heen. 

rendementen beleggingsraadmeters
De obligatiemarkten beleefden een zwakke eerste zes maanden. Het economische herstel zorgt voor betere vooruitzichten voor de bedrijfswinsten, waardoor aandelen de voorkeur krijgen boven obligaties. Tevens brengt de toenemende vraag en het vooralsnog haperende aanbod van goederen en diensten inflatie met zich mee. Dit is gif voor obligaties die een vaste couponrente uitkeren. Daarom verlangen beleggers een hogere vergoeding voordat zij bereid zijn obligaties te kopen. 

Een voorbeeld bij uitstek als het gaat om prijsstijgingen is de olieprijs. Na negatieve prijzen voor termijncontracten op de olieprijs vorig jaar, is de olieprijs dit jaar de grootste stijger. De heropening van de wereldeconomie zorgt ervoor dat het logistieke, toeristische en woon-werkverkeer weer op gang komt. Het gevolg is een toenemende vraag naar energie.

De brede indices bereikten allemaal recordstanden, de S&P 500 Index zelfs 33 maal dit jaar. Als we onder de motorkap van de indices kijken, zien we echter grote verschillen. Cyclische sectoren als de energiesector, maar ook de industrie, zijn het jaar goed begonnen. Minder conjunctuurgevoelige sectoren, die vorig jaar bovengemiddeld presteerden, zoals de gezondheidszorg en informatietechnologie, kenden een behoudender start van 2021. In Grafiek 2 is het rendementsverloop voor deze sectoren te zien. 
aandelen sectoren

De tweede helft en piekherstel

Hoe gaat de tweede helft van 2021 eruitzien? Daarvoor kijken we onder andere naar de ontwikkeling van de economische groei en de winstgroei van beursgenoteerde ondernemingen. Over beide zijn wij positief gestemd. 

Een andere factor van groot belang is het beleid van de centrale banken. De meest gezaghebbende centrale bank is de Amerikaanse Federal Reserve. Zij bracht onlangs naar buiten dat haar stimulerende monetaire beleid wellicht begin 2023 wordt afgebouwd, in plaats van zoals eerder aangenomen eind 2023. Daarop daalden de beurskoersen enkele dagen. Echter, dit jaar zullen centrale bankiers de financiële markten onverminderd van liquiditeit blijven voorzien. Dat is over het algemeen goed voor risicodragende beleggingen als aandelen. De Federal Reserve gaf aan dat haar ruime monetaire beleid pas wordt teruggeschroefd als de arbeidsmarkt volledig hersteld is. Momenteel zijn er nog 6,9 miljoen minder Amerikanen aan het werk dan voor de corona-uitbraak. Dit is eveneens een voorbeeld van de overcapaciteit in de economie, die naar onze mening een rem is op structureel hogere inflatie. 

Hoe lang gaat deze goed-nieuws-show nog door? Op een gegeven moment zijn de verwachtingen in de koersen verwerkt en bereikt het koersverloop een piek. We verwachten dat deze piek aan het einde van de zomer bereikt wordt. Dat zou een goed moment zijn om iets minder offensief te denken. Ook ligt het gevaar van nieuwe coronavarianten, verspreid door vakantiegangers, op de loer. Het is afwachten welke gevolgen dit heeft voor de tweede helft van het jaar.

Laat uw vermogen groeien via de
veiligste commerciële bank van Europa.

Met vermogensbeheer bij Handelsbanken laat u uw beleggingsportefeuille beheren door onze beleggingsspecialisten, met uw persoonlijke accountmanager als aanspreekpunt. U heeft altijd direct contact, op elk gewenst moment. Persoonlijk of via de online omgeving. U heeft verder geen omkijken naar uw beleggingen. Dat betekent gemak en rust.

Wilt u weten wat vermogensbeheer bij Handelsbanken voor u kan betekenen? Neem dan contact op met uw Handelsbanken-kantoor. 

Vermogensbeheer bij Handelsbanken

  • Ruimte voor uw individuele wensen
  • Altijd direct en persoonlijke aandacht
  • We combineren uw doelen met onze kennis 

Disclaimer

De informatie die is opgenomen in deze publicatie is uitsluitend bestemd voor algemene doeleinden. Met uw individuele specifieke omstandigheden is geen rekening gehouden. De informatie kan niet worden beschouwd als een juridisch, financieel, fiscaal, beleggings- of ander advies. Deze publicatie is geen aanbod en u kunt aan deze publicatie geen rechten ontlenen. 

Over Handelsbanken en Optimix Vermogensbeheer

Svenska Handelsbanken AB (publ) is een naamloze vennootschap naar Zweeds recht en is gevestigd aan de Herikerbergweg 181, 1101 CN te Amsterdam. Website: handelsbanken.nl. Handelsbanken is statutair gevestigd in Stockholm (Zweden) en is geregistreerd in het Bolagsverket (Swedish Companies Registration Office) in Zweden onder nummer 502007-7862.