Wat is PSD2?
PSD2 is de afkorting van Payment Services Directive 2. Dit is een Europese Richtlijn die meer concurrentie en innovatie in het betalingsverkeer mogelijk moet maken. PSD2 is voor Nederland op 19 februari 2019 in werking getreden.

Met de inwerkingtreding van PSD2 kunnen ook andere bedrijven dan banken betaaldiensten aan u aanbieden. Dit betekent dat u meer keuze krijgt in hoe u online of in de winkel betaalt, en of dat via de bank gaat of via een andere derde partij. Ook kunt u een bedrijf toegang geven tot de informatie op uw betaalrekening om bijvoorbeeld een ‘huishoudboekje’ te maken.

U bepaalt dus vooraf zelf welke bedrijven toegang krijgen tot uw financiële informatie. Geeft u geen toegang, dan worden er geen gegevens van u gedeeld. In dat geval kunt u uw betalingen gewoon blijven uitvoeren zoals u dat gewend bent via iDEAL, internetbankieren of mobielbankieren. Bedrijven mogen gedurende maximaal 90 dagen na uw toestemming uw rekeninggegevens raadplegen. U moet daarna opnieuw toestemming geven. Ook hebben bedrijven bij elke betaling die zij voor u verzorgen opnieuw uw toestemming nodig.

Er gelden strenge eisen. Niet alle bedrijven mogen zomaar vragen om inzicht in uw saldo- en transactie-informatie of om een betaling te doen. Na een zorgvuldige screening door lokale toezichthouders (voor Nederland is dat De Nederlandsche Bank) kunnen bedrijven een vergunning krijgen om deze diensten binnen Europa aan te bieden. Dienstverleners die betaal- en informatiediensten aanbieden staan voortdurend onder toezicht van de nationale centrale banken. Wilt u meer weten? Hier vindt u een lijst met veelgestelde vragen.© Svenska Handelsbanken AB (publ)
» Privacy notice