De historie van Handelsbanken
1871
De geschiedenis van Handelsbanken gaat terug tot het voorjaar van 1871, toen enkele prominente bedrijven en ondernemers 'Stockholms Handelsbank' oprichtten. De aandelen werden voor het eerst verhandeld in 1873. Een paar jaar later werden de eerste bankkantoren in Stockholm geopend.

Decentralisatie
Als gevolg van een crisis eind jaren zestig, veranderde Handelsbanken haar besturingsmodel. Onder leiding van topman Jan Wallander splitste de bank zich op in regionale eenheden. De nieuwe regionale banken kregen een eigen bestuur en een hoge mate van zelfstandigheid. Veel hoofdkantoortaken werden overgedragen aan de regionale kantoren of verdwenen. Zo werden centrale budgettering en verkoopdoelstellingen afgeschaft.

Winstgevendheid in plaats van volumes
De nieuwe Handelsbanken-organisatie zou zich vooral richten op de winstgevendheid in plaats van volumes. Het doel werd om een rendement op het eigen vermogen te realiseren dat het gemiddelde van andere beursgenoteerde banken zou overtreffen. Sinds 1972 heeft Handelsbanken onafgebroken aan deze doelstelling voldaan.

Nederland
In juni 2002 opende Handelsbanken haar eerste bankkantoor in Amsterdam. Dit kantoor ondersteunde klanten uit de thuismarkten bij bancaire activiteiten in Nederland. Het aantal kantoren groeide en in 2013 werd Nederland de zesde thuismarkt van Handelsbanken, naast de reeds bestaande thuismarkten Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland en het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer over de geschiedenis van Handelsbanken:
Historisch overzicht (Engels, pdf)


Terug


Het kantoor is de bank
Bij Handelsbanken zijn de kantoren de bank. Onze kantoren werken met een hoge mate van zelfstandigheid. Met medewerkers die de lokale markt en de klant goed kennen. Meer over onze filosofie.


© Svenska Handelsbanken AB (publ)
» Privacy notice